Τριχόπτωση: Γιατί προκαλείται και πώς μπορούμε να την περιορίσουμε

Η απώλεια μερικών τριχών την ημέρα είναι φυσιολογική, δεδομένου ότι οι τρίχες υπόκεινται σε ένα φυσικό κύκλο ζωής που περιλαμβάνει 3 φάσεις, η τελευταία από τις οποίες είναι η αποβολή. Κάθε μέρα αρκετές τρίχες βρίσκονται σε αυτήν την τελευταία φάση και πέφτουν αυτόματα (περίπου 100 τρίχες την ημέρα). Ένα απλό πείραμα για να καταλάβουμε αν η τριχόπτωση που έχουμε παρατηρήσει είναι φυσιολογική είναι να τραβήξουμε μια τούφα από την κάθε πλευρά του κεφαλιού μας. Αν οι τρίχες είναι 3 ή λιγότερες ανάμεσα στα δάχτυλά μας, τότε η τριχόπτωση είναι φυσιολογική.

Πέρα από  αυτήν τη φυσιολογική, καθημερινή τριχόπτωση, υπάρχουν ορισμένες εποχιακές εξάρσεις και είναι σύνηθες να πέφτουν περισσότερες τρίχες το Φθινόπωρο και την Άνοιξη.

Επίσης κάθε άνθρωπος , άνδρας ή γυναίκα, χάνει φυσιολογικά το 10% των μαλλιών του στην ηλικία των 40 έως 50 ετών.

---Its normal---

Ποιοι τύποι τριχόπτωσης υπάρχουν;

 

Όταν ξεπερνιέται το όριο των 100 τριχών την ημέρα, τότε μιλάμε για τριχόπτωση ή αλωπεκία. Έτσι διακρίνουμε τη διάχυτη αλωπεκία ή διάχυτη τριχόπτωση που μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια και την εντοπισμένη αλωπεκία ή εντοπισμένη τριχόπτωση, η οποία είναι γενικά παθολογικής αιτιολογίας και απαιτεί ιατρική συμβουλή.

Στην οξεία τριχόπτωση ο συνολικός όγκος των μαλλιών δεν μειώνεται και δεν παρατηρείται αλλαγή στο τριχωτό της κεφαλής. Ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι αυτός που προϋπάρχει και προκαλεί την τριχόπτωση.

Στη χρόνια τριχόπτωση, από την άλλη πλευρά, ο όγκος των μαλλιών γενικά μειώνεται και τα μαλλιά είναι όλο και πιο λεπτά. Η αραίωση στους άνδρες ξεκινά από τον κρόταφο, ενώ στις γυναίκες ξεκινά από τη χωρίστρα και προχωρούν προς την κορυφή του κεφαλιού

 

 

 Από τι προκαλείται η τριχόπτωση;

Η γενικευμένη τριχόπτωση συνήθως εμφανίζεται 2-3 μήνες μετά από σημαντικό σωματικό ή συναισθηματικό στρες. Ο ρυθμός τριχόπτωσης αυξάνεται σημαντικά για μια περίοδο πριν υποχωρήσει αυτόματα και επιστρέψει στο φυσιολογικό. Οι επιβαρυντικοί παράγοντες που συχνά η παρουσία τους προκαλεί τριχόπτωση είναι :

 • Προβλήματα στο θυροειδή: Υποθυρεοειδισμός προκαλεί εκτός από τριχόπτωση και αύξηση βάρους και έντονο αίσθημα κόπωσης.
 • Έλλειμα σιδήρου: Στις γυναίκες η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμα σιδήρου και αναιμία που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
 • Εγκυμοσύνη: Ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη σημαίνουν ότι η τριχόπτωση είναι συχνή, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και αφού γεννηθεί το μωρό. Αν και αυτό είναι συχνά ανησυχητικό για τις γυναίκες που προσβάλλονται, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τα μαλλιά θα ξαναβγούν, δεν απαιτείται θεραπεία.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Κυτταροτοξικά φάρμακα, αντιπηκτικά σκευάσματα και βιταμίνη Α σε υπερβολική δοσολογία μπορεί να συσχετισθούν με την τριχόπτωση.
 • Ψυχοσυναισθηματικό σοκ: Πένθος, διαζύγιο, απώλεια εργασίας, κάποιο ατύχημα είναι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
 • Μη ισορροπημένη διατροφή όπως οι εξαντλητικές δίαιτες, έντονη κόπωση προκαλούν μείωση των βιταμινών και αδυναμία των θυλάκων να συγκρατήσουν τις τρίχες, προκαλώντας τριχόπτωση.
 • Οξείες λοιμώξεις με υψηλό πυρετό, χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την τριχόπτωση;

 • Απαλός καθαρισμός του τριχωτού της κεφαλής:

Πολύ απαλό λούσιμο, όσο συχνά απαιτεί ο τύπος του τριχωτού της κεφαλής, χωρίς να αυξηθεί υπερβολικά η συχνότητα. Το λούσιμο να γίνεται με τα δάχτυλα και κάνοντας ταυτόχρονα κινήσεις μασάζ στην κεφαλή, για να αυξηθεί η μικροκυκλοφορία, χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται νύχια.

Anaplasis RPNZL Σαμπουάν, 250ml

Froika ANTI -HAIR LOSS PEPTIDE SHAMPOO, Εξειδικευμένο Πεπτιδιακό Σαμπουάν για τα λεπτά αδύναμα μαλλιά με τάση Τριχόπτωσης, 200ml

Frezyderm Hair Force Shampoo Women, 200ml

Biodermin Σαμπουάν Πρεβιοτικών Αδύναμα Μαλλιά, 200ml

 • Εξυγίανση του τριχωτού της κεφαλής:

Η χρήση ενός Scalp Scrub (Απολεπιστικό κεφαλής) απομακρύνει νεκρά κύτταρα, συσσωρευμένα προϊόντα styling, περιττό σμήγμα
Καθαρίζει αποτελεσματικά και αναζωογονεί τα τριχοθυλάκια
Ενισχύει τη μικροκυκλοφορία. Αποκαθιστά το μικροβίωμα της επιδερμίδας. Ιδανικό για τη ρύθμιση της λιπαρότητας του τριχωτού της κεφαλής ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει και προλαμβάνει την ξηρότητα. Δρα συνεργιστικά στην πρόληψη/αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Anaplasis Scalp Scrub, 200ml

 • Χρήση κάποιου προϊόντος κατά της τριχόπτωσης πριν από το λούσιμο:

Το προϊόν αυτό εφαρμόζεται σε χωρίστρες, 1 με 3 φορές την εβδομάδα. Η θεραπεία διαρκεί 2 με 3 μήνες, οπότε χρειάζεται υπομονή. Στην αρχή μιας θεραπείας μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η τριχόπτωση εντείνεται. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο προϊόν αλλά στην γρήγορη αποβολή τριχών, οι οποίες θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς.

Anaplasis RPNZL Έλαιο Τριχόπτωσης, 100ml

Froika ANTI -HAIR LOSS PEPTIDE LOTION, λοσιόν αγωγής για περιόδους που υπάρχει έντονη τριχόπτωση, 150ml

Frezyderm Hair Force Lotion Extra, 100ml

 • Υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής:

Να αποφεύγονται το κάπνισμα, το στρες, η αϋπνία και να προστίθεται φρούτα, λαχανικά και μπόλικο νερό στην καθημερινή διατροφή. Ταυτόχρονα με την τοπική αγωγή μπορεί να λαμβάνεται και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, τουλάχιστον για 3 μήνες. Προϊόντα που περιέχουν βιταμίνες ( A, B2, B5, B6, C), ιχνοστοιχεία (Cu, Fe, Si, Zn), πρωτεϊνες, αμινοξέα (κυστεΐνη, κυστίνη, μεθειονίνη), μαγιά μπύρας δρουν σε συνεργασία με τα τοπικά εφαρμοζόμενα προϊόντα, για πιο γρήγορη και αποτελεσματική δράση.

Lanes Brewers Yeast, 200 δισκία

Health Aid Hair-Vit, 30 caps

 

 • Αλλαγή συνηθειών στην περιποίηση των μαλλιών:

Να αποφεύγονται κοκαλάκια που μπορεί να σπάσουν και να ξεριζώσουν την τρίχα, το πολύ ζεστό νερό στο λούσιμο, όπως και ορισμένες τεχνικές (αποχρωματισμός, περμανάντ, βαφή, χτένισμα με πιστολάκι).

 


Αν και η τριχόπτωση είναι κυρίως αισθητικό πρόβλημα, ωστόσο η ψυχολογική επίδραση σε αυτούς που υποφέρουν μπορεί να είναι σημαντική. Να θυμάστε ότι :

η τριχόπτωση είναι θεραπεύσιμη στις περισσότερες των περιπτώσεων.

«Άριστον υγιαίνειν, δεύτερον δε κάλλος»

Πλάτων

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter

 Για να ενημερώνεστε πρώτος/η για προσφορές και νέα προϊόντα!

τηλεφωνο

23820 52210
6974089721 (What's up)

Ωράριο Φαρμακείου

Δευτέρα - Παρασκευή
08.30 - 14.00 & 17.00 - 21.00
Σάββατο:
08.30 - 14.00

EMAIL

pellapharmacy@gmail.com

Διεύθυνση

Nέος Μυλότοπος Γιαννιτσών
T.K.: 58100

Mε μεράκι και αγάπη να προσφέρουμε στον καθένα ξεχωριστά ό,τι ακριβώς χρειάζεται για την υγεία και την ομορφιά του σώματος και την πνευματική ευεξία.

κοινωνικα δικτυα

© Copyright 2022. Φαρμακείο Pella Pharmacy

Κατασκευή ιστοσελίδας: JustWeb.gr

X
Στο καλάθι