Τριχόπτωση: Γιατί προκαλείται και πώς μπορούμε να την περιορίσουμε

Η απώλεια μερικών τριχών την ημέρα είναι φυσιολογική, δεδομένου ότι οι τρίχες υπόκεινται σε ένα φυσικό κύκλο ζωής που περιλαμβάνει 3 φάσεις, η τελευταία από τις οποίες είναι η αποβολή. Κάθε μέρα αρκετές τρίχες βρίσκονται σε αυτήν την τελευταία φάση και πέφτουν αυτόματα (περίπου 100 τρίχες την ημέρα). Ένα απλό πείραμα για να καταλάβουμε αν η τριχόπτωση που έχουμε παρατηρήσει είναι φυσιολογική είναι να τραβήξουμε μια τούφα από την κάθε πλευρά του κεφαλιού μας. Αν οι τρίχες είναι 3 ή λιγότερες ανάμεσα στα δάχτυλά μας, τότε η τριχόπτωση είναι φυσιολογική.

Πέρα από  αυτήν τη φυσιολογική, καθημερινή τριχόπτωση, υπάρχουν ορισμένες εποχιακές εξάρσεις και είναι σύνηθες να πέφτουν περισσότερες τρίχες το Φθινόπωρο και την Άνοιξη.

Επίσης κάθε άνθρωπος , άνδρας ή γυναίκα, χάνει φυσιολογικά το 10% των μαλλιών του στην ηλικία των 40 έως 50 ετών.

---Its normal---

Ποιοι τύποι τριχόπτωσης υπάρχουν;

 

Όταν ξεπερνιέται το όριο των 100 τριχών την ημέρα, τότε μιλάμε για τριχόπτωση ή αλωπεκία. Έτσι διακρίνουμε τη διάχυτη αλωπεκία ή διάχυτη τριχόπτωση που μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια και την εντοπισμένη αλωπεκία ή εντοπισμένη τριχόπτωση, η οποία είναι γενικά παθολογικής αιτιολογίας και απαιτεί ιατρική συμβουλή.

Στην οξεία τριχόπτωση ο συνολικός όγκος των μαλλιών δεν μειώνεται και δεν παρατηρείται αλλαγή στο τριχωτό της κεφαλής. Ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι αυτός που προϋπάρχει και προκαλεί την τριχόπτωση.

Στη χρόνια τριχόπτωση, από την άλλη πλευρά, ο όγκος των μαλλιών γενικά μειώνεται και τα μαλλιά είναι όλο και πιο λεπτά. Η αραίωση στους άνδρες ξεκινά από τον κρόταφο, ενώ στις γυναίκες ξεκινά από τη χωρίστρα και προχωρούν προς την κορυφή του κεφαλιού

 

 

 Από τι προκαλείται η τριχόπτωση;

Η γενικευμένη τριχόπτωση συνήθως εμφανίζεται 2-3 μήνες μετά από σημαντικό σωματικό ή συναισθηματικό στρες. Ο ρυθμός τριχόπτωσης αυξάνεται σημαντικά για μια περίοδο πριν υποχωρήσει αυτόματα και επιστρέψει στο φυσιολογικό. Οι επιβαρυντικοί παράγοντες που συχνά η παρουσία τους προκαλεί τριχόπτωση είναι :

  • Προβλήματα στο θυροειδή: Υποθυρεοειδισμός προκαλεί εκτός από τριχόπτωση και αύξηση βάρους και έντονο αίσθημα κόπωσης.
  • Έλλειμα σιδήρου: Στις γυναίκες η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμα σιδήρου και αναιμία που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
  • Εγκυμοσύνη: Ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη σημαίνουν ότι η τριχόπτωση είναι συχνή, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και αφού γεννηθεί το μωρό. Αν και αυτό είναι συχνά ανησυχητικό για τις γυναίκες που προσβάλλονται, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τα μαλλιά θα ξαναβγούν, δεν απαιτείται θεραπεία.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Κυτταροτοξικά φάρμακα, αντιπηκτικά σκευάσματα και βιταμίνη Α σε υπερβολική δοσολογία μπορεί να συσχετισθούν με την τριχόπτωση.
  • Ψυχοσυναισθηματικό σοκ: Πένθος, διαζύγιο, απώλεια εργασίας, κάποιο ατύχημα είναι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
  • Μη ισορροπημένη διατροφή όπως οι εξαντλητικές δίαιτες, έντονη κόπωση προκαλούν μείωση των βιταμινών και αδυναμία των θυλάκων να συγκρατήσουν τις τρίχες, προκαλώντας τριχόπτωση.
  • Οξείες λοιμώξεις με υψηλό πυρετό, χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την τριχόπτωση;

  • Απαλός καθαρισμός του τριχωτού της κεφαλής:

Πολύ απαλό λούσιμο, όσο συχνά απαιτεί ο τύπος του τριχωτού της κεφαλής, χωρίς να αυξηθεί υπερβολικά η συχνότητα. Το λούσιμο να γίνεται με τα δάχτυλα και κάνοντας ταυτόχρονα κινήσεις μασάζ στην κεφαλή, για να αυξηθεί η μικροκυκλοφορία, χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται νύχια.

Anaplasis RPNZL Σαμπουάν, 250ml

Froika ANTI -HAIR LOSS PEPTIDE SHAMPOO, Εξειδικευμένο Πεπτιδιακό Σαμπουάν για τα λεπτά αδύναμα μαλλιά με τάση Τριχόπτωσης, 200ml

Frezyderm Hair Force Shampoo Women, 200ml

Biodermin Σαμπουάν Πρεβιοτικών Αδύναμα Μαλλιά, 200ml

  • Εξυγίανση του τριχωτού της κεφαλής:

Η χρήση ενός Scalp Scrub (Απολεπιστικό κεφαλής) απομακρύνει νεκρά κύτταρα, συσσωρευμένα προϊόντα styling, περιττό σμήγμα
Καθαρίζει αποτελεσματικά και αναζωογονεί τα τριχοθυλάκια
Ενισχύει τη μικροκυκλοφορία. Αποκαθιστά το μικροβίωμα της επιδερμίδας. Ιδανικό για τη ρύθμιση της λιπαρότητας του τριχωτού της κεφαλής ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει και προλαμβάνει την ξηρότητα. Δρα συνεργιστικά στην πρόληψη/αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Anaplasis Scalp Scrub, 200ml

  • Χρήση κάποιου προϊόντος κατά της τριχόπτωσης πριν από το λούσιμο:

Το προϊόν αυτό εφαρμόζεται σε χωρίστρες, 1 με 3 φορές την εβδομάδα. Η θεραπεία διαρκεί 2 με 3 μήνες, οπότε χρειάζεται υπομονή. Στην αρχή μιας θεραπείας μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η τριχόπτωση εντείνεται. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο προϊόν αλλά στην γρήγορη αποβολή τριχών, οι οποίες θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς.

Anaplasis RPNZL Έλαιο Τριχόπτωσης, 100ml

Froika ANTI -HAIR LOSS PEPTIDE LOTION, λοσιόν αγωγής για περιόδους που υπάρχει έντονη τριχόπτωση, 150ml

Frezyderm Hair Force Lotion Extra, 100ml

  • Υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής:

Να αποφεύγονται το κάπνισμα, το στρες, η αϋπνία και να προστίθεται φρούτα, λαχανικά και μπόλικο νερό στην καθημερινή διατροφή. Ταυτόχρονα με την τοπική αγωγή μπορεί να λαμβάνεται και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, τουλάχιστον για 3 μήνες. Προϊόντα που περιέχουν βιταμίνες ( A, B2, B5, B6, C), ιχνοστοιχεία (Cu, Fe, Si, Zn), πρωτεϊνες, αμινοξέα (κυστεΐνη, κυστίνη, μεθειονίνη), μαγιά μπύρας δρουν σε συνεργασία με τα τοπικά εφαρμοζόμενα προϊόντα, για πιο γρήγορη και αποτελεσματική δράση.

Lanes Brewers Yeast, 200 δισκία

Health Aid Hair-Vit, 30 caps

 

  • Αλλαγή συνηθειών στην περιποίηση των μαλλιών:

Να αποφεύγονται κοκαλάκια που μπορεί να σπάσουν και να ξεριζώσουν την τρίχα, το πολύ ζεστό νερό στο λούσιμο, όπως και ορισμένες τεχνικές (αποχρωματισμός, περμανάντ, βαφή, χτένισμα με πιστολάκι).

 


Αν και η τριχόπτωση είναι κυρίως αισθητικό πρόβλημα, ωστόσο η ψυχολογική επίδραση σε αυτούς που υποφέρουν μπορεί να είναι σημαντική. Να θυμάστε ότι :

η τριχόπτωση είναι θεραπεύσιμη στις περισσότερες των περιπτώσεων.

«Άριστον υγιαίνειν, δεύτερον δε κάλλος»

Πλάτων

 

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού το Φθινόπωρο

 

Ο όρος ανοσία προέρχεται από το στερητικό «α» και τη λέξη «νόσος» και σημαίνει την απουσία νόσου. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει στόχο να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μη νοσήσει ο οργανισμός, αλλά και να αντιμετωπίσει ένα πιθανό νόσημα. Δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με κάποιο όργανο του σώματος, αλλά αποτελείται από ένα ένα τεράστιο αριθμό διαφόρων κυττάρων , τα οποία φροντίζουν να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξουδετέρωση των επικίνδυνων εισβολέων του οργανισμού μας, όπως οι ελεύθερες ρίζες, τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες, υπεύθυνοι για πολλές παθογενείς καταστάσεις.

Για την υποστήριξη του συστήματος αυτού υπάρχουν δραστικές διατροφικές ουσίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική προστασία της άμυνάς του.

 

* ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ*

Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών με μόνο σκοπό τη θρέψη και ανάπτυξη της βασίλισσας μέλισσας. Ο βασιλικός πολτός αποτελείται κυρίως από νερό (περίπου 70%) , και ένα μίγμα πρωτεϊνών (13%), σακχάρων (11%) και λιπιδίων (5%). Περιέχει επίσης βιταμίνες, μέταλλα και φυτοστερόλες.

Ο βασιλικός πολτός είναι εξαιρετικά θρεπτικός και έχει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι, μπορεί να ενισχύσει τη φυσική άμυνα και να μειώσει την εμφάνιση λοιμώξεων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η συνήθης δοσολογία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι 50-100mg ημερησίως. Με προσοχή να λαμβάνεται από άτομα που έχουν αλλεργίες και να αποφεύγεται η λήψη βασιλικού πολτού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

*ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ*

Ο όρος σπιρουλίνα αναφέρεται κυρίως στην αποξηραμένη βιομάζα κυανοβακτηρίων του γένους Αρθρόσπειρα. Πρόκειται για μια πηγή πλούσια σε πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης χλωροφύλλη, καροτενοειδή, μέταλλα και κάποιες χρωστικές, στις οποίες οφείλει και το χαρακτηριστικό της χρώμα.

Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να διεγείρει διάφορες λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ παράλληλα φαίνεται να αναστέλλει φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αυτό δείχνει ότι παίζει ρυθμιστικό ρόλο, ενισχύοντας την ανοσοαπόκριση.

Η συνήθης δοσολογία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι 250mg-5g ημερησίως. Στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές της περιλαμβάνονται γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία. Να αποφεύγεται η λήψη της από άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρίας, καθώς και σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού.

 

*ΒΙΤΑΜΙΝΗ C*

Η βιταμίνη C, γνωστή με την ονομασία ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τους ανθρώπους και συμμετέχει σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες όπως η σύνθεση του κολλαγόνου, ο μεταβολισμός των αμινοξέων.

Η βιταμίνη C βρίσκεται στα λευκά αιμοσφαίρια κυρίως. Ορισμένα από τα κύτταρα αυτά που αποτελούν κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος περιέχουν επίπεδα βιταμίνης C μέχρι και 80 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονται στο πλάσμα.

Κύριες διατροφικές πηγές της βιταμίνης C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως η γλυκιά πράσινη και κόκκινη πιπεριά, η καυτερή πιπεριά, τα εσπεριδοειδή, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, η φράουλα. Το μαγείρεμα των τροφών καταστρέφει τη δράση της Βιταμίνης C.

Η συνήθης δοσολογία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ανά ηλικία:

  • 4-8 ετών: 650mg ημερησίως
  • 9-13 ετών: 1200mg ημερησίως
  • >14 ετών και ενήλικες: 2000mg ημερησίως

Η απορρόφηση μεγιστοποιείται όταν οι δόσεις διαμοιράζονται στη διάρκεια της ημέρας. Σε δόση άνω των 3000mg ημερησίως μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροιες, ναυτίες, διάταση κοιλίας. Δόσεις άνω της συνιστώμενης να αποφεύγονται σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, με ανεπάρκεια ενζύμου G6PD και σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού.

 

*ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3*

Η βιταμίνη D3 συντίθεται στο δέρμα χρησιμοποιώντας την υπεριώδη ακτινοβολία UVB του ήλιου. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την σκελετική ανάπτυξη, καθώς ελέγχει την απορρόφηση του Ασβεστίου και του Φωσφόρου από τα οστά.

Υπό ορισμένες συνθήκες η σύνθεση της Βιταμίνης D3 δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού, όπως σε άτομα που δεν εκτίθενται σε επαρκή ηλιακή ακτινοβολία. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η πρόσληψη βιταμίνης D. Οι κύριες διατροφικές πηγές βιταμίνης  D είναι τα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια.

Η βιταμίνη D ενεργοποιεί πάνω από 3000 διαφορετικά γονίδια και συμβάλει με τον τρόπο αυτόν στην παραγωγή 200 ενδογενών αντιβιοτικών ουσιών στον οργανισμό μας. Είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος και συμβάλει μεταξύ των άλλων και στην προστασία αλλά και έγκαιρη αντιμετώπιση λοιμώξεων και του κοινού κρυολογήματος.

Η συνήθης δοσολογία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ανά ηλικία :

  • 1-8 ετών: 2500IU ημερησίως
  • 9-70 ετών: 4000ΙU ημερησίως
  • >70 ετών: 2000IU ημερησίως

Να μην λαμβάνεται από άτομα που έχουν υπερασβιστιαιμία, αλλά να προτιμάται κάποιο άλλο σκεύασμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού να μη λαμβάνεται βιταμίνη D άνω των 4000IU ημερησίως.

 

*ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ*

Ο ψευδάργυρος  είναι ένα από τα μέταλλα. Βρίσκεται σε όλα τα όργανα, τους ιστούς, τα υγρά και τις εκκρίσεις του οργανισμού. Πρόκειται για ένα απαραίτητο στοιχείο στην ανθρώπινη διατροφή, καθώς παίζει καταλυτικό, δομικό και ρυθμιστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, την όραση στο σκοτάδι, στην ανοσοαπόκριση του φάρυγγα και την οσφρητική και γευστική ικανότητα.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι σπάνια στις αναπτυγμένες χώρες. Οδηγεί σε καθυστέρηση στην ανάπτυξη, διαταραχές του ανοσοποιητικού, λοιμώξεις , υπογονιμότητα, απώλεια βάρους, αλωπεκία, δερματικές αλλοιώσεις.

Κύριες διατροφικές πηγές του ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή και το κόκκινο κρέας.

Η συνήθης δοσολογία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας είναι ανά ηλικία:

  • 0-3 ετών: 3mg ημερησίως
  • 4-8 ετών: 5mg ημερησίως
  • 8-12 ετών: 8mg ημερησίως
  • 12 ετών και άνω: 10mg  ημερησίως

Ταυτόχρονη λήψη με σίδηρο, καφεΐνη, τσάι μειώνει την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Επομένως πρέπει να λαμβάνονται με 2 ώρες διαφορά.  Σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού να αποφεύγεται η λήψη δόσης μεγαλύτερης της συνιστώμενης.

*ΠΡΟΠΟΛΗ*

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, ιδίως από τις λεύκες και τα κωνοφόρα δέντρα και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν το εσωτερικό της κυψέλης τους. Χρησιμεύει επίσης στην απολύμανση της κυψέλης. Η σύσταση της πρόπολης διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία των δέντρων  από τα οποία συλλέγεται.

Η πρόπολη είναι γνωστή για τις αντισηπτικές και αντιμικροβιακές της ιδιότητες, ιδιαίτερα για την υγεία του ρινοφάρυγγα, σε λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας αλλά και κατά των ιών, καθώς δρα στο βλεννογονο της αναπνευστικής οδού, μπλοκάροντας την είσοδο των μικροοργανισμών.

Να αποφεύγεται η λήψη της από άτομα που έχουν αλλεργία σε προϊόντα της μέλισσας καθώς και στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

 

Υποδεχόμενοι το Φθινόπωρο με όλα όσα αυτό θα φέρει, φροντίζουμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας , ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της κάθε μέρας. Στο σπίτι μας δεν ξεχνάμε να έχουμε:

  • Μια βιταμίνη, κατάλληλη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού μας για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
  • Χαρτομάντηλα, παυσίπονα και θερμόμετρο
  • Ένα καινούργιο ημερολόγιο για να μπορούμε να προγραμματίζουμε τις υποχρεώσεις μας και να είμαστε συνεπείς με αυτές.
  • Ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά παπούτσια
  • Και την υπενθύμιση:

«Άριστον υγιαίνειν, δεύτερον δε κάλλος»

Πλάτων

Ψείρες: Πρόληψη και θεραπεία

Η μόλυνση από ψείρες είναι συχνή σε μικρά παιδιά. Αποτελεσματικές θεραπείες είναι διαθέσιμες, αλλά αποτυχία της θεραπείας μπορεί να συμβεί εάν τα προϊόντα δε χρησιμοποιηθούν σωστά.

Οι γονείς συχνά νιώθουν άβολα να αναζητήσουν συμβουλή ειδικά αν το παιδί έχει ψείρες. Η κατάσταση αυτή, όμως, είναι συχνή και δεν υποδηλώνει έλλειψη υγιεινής. Αντιθέτως, οι ψείρες προτιμούν τα καθαρά κεφάλια.

Όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τις ψείρες

Οι ψείρες είναι μικρά έντομα, χωρίς φτερά, που το μέγεθός τους είναι ανάλογο με την ηλικία τους και μπορεί να φτάσει στο μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού.

Είναι παράσιτα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν καθώς μπορούν να προσαρμοστούν στο χρώμα των μαλλιών, από το χρώμα της άμμου (πυρόξανθο) μέχρι σχεδόν μαύρο. Διαθέτουν 3 ζεύγη ποδιών που τους βοηθούν να προσκολλώνται δυνατά στις τρίχες των μαλλιών.

Η ζωή τους είναι σχετικά μικρή, περίπου 30-50 μέρες. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους γεννούν 100-300 αυγά, τα οποία προσκολλούν στην τρίχα με ένα είδος πολύ ισχυρής κόλλας. Τα αυγά (κόνιδες) χρειάζονται περίπου 7-10 μέρες για να εκκολαφθούν και άλλες 12 μέρες για να μετατραπούν σε ενήλικη ψείρα.

Οι ψείρες μετακινούνται σχετικά γρήγορα και εντοπίζονται συνήθως πίσω από τα αυτιά, κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών στο μέτωπο και στον αυχένα, αφού οι περιοχές αυτές είναι σκοτεινές και ζεστές.

Η ψείρα δεν μπορεί να πηδήξει, η μετάδοσή της γίνεται μόνο περπατώντας με άμεση επαφή από κεφάλι σε κεφάλι, ή από μολυσμένα ρούχα ή αντικείμενα όπως κασκόλ, καπέλα, σεντόνια, μαξιλάρια, πετσέτες, χτένες, βούρτσες.

Ψείρες και ηλικία

Η μόλυνση με ψείρες απαντάται πιο συχνά σε παιδιά, ειδικά μεταξύ 4-11 ετών, με τα κορίτσια να υποδεικνύουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης από τα αγόρια.

Μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες φαίνεται να είναι λιγότερο ευαίσθητοι στη μόλυνση. Οι ενήλικες γυναίκες περιστασιακά μολύνονται, αλλά η μόλυνση των ανδρών είναι σπάνια στους ενήλικες άνδρες. Καθώς οι άνδρες χάνουν μαλλιά, το τριχωτό της κεφαλής προσφέρει λιγότερο καταφύγιο στις ψείρες.

Έλεγχος για μόλυνση

Το χτένισμα των βρεγμένων μαλλιών είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος ανίχνευσης από τον έλεγχο του τριχωτού της κεφαλής.

Οι γονείς μπορούν εύκολα να ελέγξουν για μόλυνση με το υγρό χτένισμα των μαλλιών του παιδιού πάνω από ένα κομμάτι λευκού ή ελαφρά χρωματισμένου χαρτιού, χρησιμοποιώντας μια χτένα με λεπτές άκρες (το κενό ανάμεσα στα δόντια να είναι λιγότερο από 0,3mm).

Τα μαλλιά πρέπει να είναι νωπά ή υγρά, ώστε να γίνει η διαδικασία του χτενίσματος ευκολότερη και λιγότερο επίπονη. Επίσης, τα στεγνά μαλλιά μπορούν να προκαλέσουν στατικό ηλεκτρισμό, που απωθεί τις ψείρες από τη χτένα, κάνοντας την ανίχνευση λιγότερο πιθανή. Μετά από κάθε χτένισμα η χτένα πρέπει να σκουπίζεται σε ένα λευκό ύφασμα ή ρούχο.

Τα μαλλιά πρέπει να χτενίζονται ανά ένα τμήμα κάθε φορά. Τα μαλλιά στον αυχένα και πίσω από τα αυτιά, πρέπει να ελέγχονται πολύ καλά. Αυτά τα σημεία προτιμώνται από τις ψείρες γιατί είναι ζεστά και σχετικά προφυλαγμένα.

Ένας τέτοιος έλεγχος πρέπει να γίνεται τακτικά, έστω μια φορά την εβδομάδα, και πιθανόν και πιο συχνά, αν η μόλυνση είναι γνωστό ότι έχει συμβεί σε άλλα παιδιά στο σχολείο ή στην παρέα.

Εάν υπάρχουν ζωντανές ψείρες, κάποιες θα φύγουν με το χτένισμα από το κεφάλι στο χαρτί, όπου θα φαίνονται σαν μικρές μπεζ, μαύρες, γκρίζες ή έγχρωμες κηλίδες. Τα κελύφη απορρίπτονται καθώς η ψείρα μεγαλώνει και φαίνεται κιτρινωπή στην όψη. Τα κόπρανα της ψείρας μπορεί να φαίνονται σαν μικρές μαύρες κηλίδες στα μαξιλάρια ή στους γιακάδες.

Κόνιδες

Η παρουσία άδειων κελυφών αυγών – κρεμώδεις ή λευκές κόνιδες που βρίσκονται στις τρίχες – δεν είναι απαραίτητη ένδειξη πρόσφατης μόλυνσης, εκτός αν βρεθούν και ζωντανές ψείρες. Οι γονείς μερικές φορές σκέφτονται ότι η θεραπεία απέτυχε, γιατί οι κόνιδες βρίσκονται ακόμα στις τρίχες. Τα άδεια κελύφη είναι πολύ ισχυρά κολλημένα στις τρίχες και δε θα απομακρυνθούν από τη λοσιόν που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία. Μια πολύ λεπτή χτένα, μπορεί να βοηθήσει στο να απομακρυνθούν οι κόνιδες μετά τη θεραπεία.

Κνησμός (Φαγούρα)

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, ο κνησμός δε βιώνεται από οποιονδήποτε έχει μόλυνση από ψείρες. Στην πραγματικότητα μόνο μια στις πέντε περιπτώσεις, εμφανίζονται με κνησμό, καθώς η ανίχνευση συμβαίνει τώρα σε πιο πρώιμο στάδιο από ότι παλαιότερα. Όταν συμβαίνει, ο κνησμός της κεφαλής είναι μια αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα της ψείρας. Η ευαισθητοποίηση δεν ξεκινάει αμέσως αλλά χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να αναπτυχθεί η φαγούρα. Έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται χιλιάδες τσιμπήματα από ψείρες πριν να αναπτυχθεί η φαγούρα.

Η απουσία κνησμού δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει μόλυνση. Σε κάποιον που είχε προηγουμένως μολυνθεί και μολύνεται πάλι ο κνησμός μπορεί να ξεκινήσει σύντομα ξανά.

Αντιμετώπιση

Αν και είναι πιθανό να αποτύχει η θεραπεία, κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί εάν έχει χρησιμοποιηθεί σωστά κάποιο εντομοκτόνο μετά από σύσταση.

1.  Μέθοδος υγρού χτενίσματος

Το υγρό χτένισμα χρησιμοποιείται για να απομακρυνθούν οι ψείρες χωρίς τη χρήση χημικών θεραπειών. Η μέθοδος αυτή μπορεί να θεραπεύσει περίπου τις μισές περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται .Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται πολύ από την επαναλαμβανόμενη χρήση μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο.

Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

  • Πλύντε τα μαλλιά ως συνήθως
  • Εφαρμόστε μαλακτικό γενναιόδωρα (αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ψείρες να χάσουν το πιάσιμό τους στην τρίχα)
  • Χτενίστε τα μαλλιά αρχικά με μια κανονική χτένα
  • Με μια χτένα με πολύ λεπτά δόντια, χτενίστε από τις ρίζες κατά μήκος όλης της τρίχας και μετά από κάθε χτύπημα ελέγξτε τη χτένα για ψείρες και σκουπίστε την. Δουλέψτε μεθοδικά σε όλο το κεφάλι για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Ξεπλύντε τα μαλλιά όπως συνήθως
  • Επαναλάβετε κάθε 3 μέρες για τουλάχιστον 2 εβδομάδες

2)Μαλαθείο /περμεθρίνη (paraplus)

Γενικά συνιστάται ότι όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να λαμβάνουν την αγωγή την ίδια χρονική στιγμή, ώστε να αποτραπεί η επαναμόλυνση από άλλο μέλος της οικογένειας. Μια άλλη προσέγγιση είναι να λαμβάνουν αγωγή μόνο αυτοί στους οποίους η μόλυνση έχει επιβεβαιωθεί και να ελέγχονται τα μαλλιά όλων των μελών της οικογένειας σε καθημερινή βάση για μόλυνση.

Χρήση:

Η λοσιόν μαλαθείου πρέπει να τρίβεται απαλά σε στεγνά μαλλιά και πρέπει να λαμβάνεται φροντίδα για να εξασφαλιστεί ότι το κεφάλι καλύπτεται πλήρως. Στη συνέχεια το βρεγμένο κεφάλι χτενίζεται. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος εφαρμογής είναι να λαμβάνονται τμήματα των μαλλιών διαδοχικά και μετά να εφαρμόζονται λίγες σταγόνες από την αγωγή απλώνοντας κατά μήκος του τμήματος γύρω από το περιβάλλον κεφάλι και κατά μήκος των μαλλιών.

Μια πετσέτα ή ένα ρούχο μπορεί να τοποθετείται πάνω από τα μάτια και το πρόσωπο για να τα προστατέψει από τη λοσιόν. Όταν εφαρμόζεται το προϊόν ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην περιοχή του αυχένα και πίσω από τα αυτιά όπου συχνά βρίσκονται οι ψείρες. Πιστολάκια ή άλλες θερμές πηγές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί καθώς απενεργοποιούνται με τη θερμότητα.

3)Διμεθικόνη, Κυκλομεθικόνη (mfree / paranix)

Υπάρχουν ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της διμεθικόνης και της κυκλομεθικόνης από μελέτες.

Περιβάλλουν την ψείρα και προκαλούν αφενός ασφυξία και αφετέρου αφυδάτωση των φθειρών του κεφαλιού. Εφαρμόζονται σε στεγνά μαλλιά και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με έκζεμα ή άσθμα καθώς είναι λιγότερο ερεθιστικά για το κεφάλι. Έχουν φυσική επίδραση στις ψείρες και επειδή δεν περιέχει εντομοκτόνο οι ψείρες δε μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στα συστατικά του.

Χρήση:

Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται σε στεγνά μαλλιά. Όλα τα μαλλιά πρέπει να είναι βρεγμένα από το διάλυμα. Η ποσότητα του διαλύματος που θα χρησιμοποιηθεί είναι ανάλογη με την πυκνότητα και το μάκρος των μαλλιών. Το διάλυμα αφήνεται να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Στη συνέχεια με το ειδικό χτενάκι, το κεφάλι χτενίζεται προσεκτικά για να απομακρυνθούν οι νεκρές, οι ακινητοποιημένες ψείρες και οι κόνιδες. Κάθε τούφα που έχει χτενιστεί πρέπει να στερεώνεται για να μην ακουμπά με τα υπόλοιπα μαλλιά και να συνεχίζεται η διαδικασία με την επόμενη τούφα.. Η χτένα πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε τούφα, ελαχιστοποιώντας κάθε πιθανή επιμόλυνση.

Πρόληψη

Οι γονείς συχνά ανησυχούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να πιάσουν ψείρες και ζητούν προληπτική θεραπεία. Αντιφθειρικά θεραπείας δεν πρέπει να δίνονται προληπτικά, καθώς αυτό μπορεί να επιταχύνει την ανθεκτικότητά τους. Η θεραπεία πρέπει να περιορίζεται μόνο σε προσβεβλημένα κεφάλια.

Υπάρχουν λοσιόν απώθησης των ψειρών που στηρίζονται σε αιθέρια έλαια και άλλους παράγοντες που δημιουργούν ένα φιλμ στα μαλλιά και φτιάχνουν δυσμενές περιβάλλον, που εμποδίζει την προσκόλληση των κονίδων και την εμφάνιση των φθειρών.

Μερικά tips για τα προληπτικά σκευάσματα:

  • Τα περισσότερα από αυτά μαλακώνουν τα μαλλιά και διευκολύνουν το χτένισμα.
  • Δε χρησιμοποιούμε πιστολάκι για να στεγνώσουν τα μαλλιά, ούτε και τα λούζουμε αλλά τα αφήνουμε να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο.
  • Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στα κρυφά σημεία, πίσω από τα αυτιά και στον αυχένα.
  • Η διάρκεια δράσης τους ποικίλει από 8 έως 12 ώρες, επομένως μέσα στη μέρα απαιτούνται 2 -3 ψεκασμοί, ιδιαίτερα κατά τις ώρες πριν το σχολείο και πριν τις δραστηριότητες των παιδιών ( παιχνίδι, φροντιστήρια) όπου έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά.
  • Καλό είναι μετά τον ψεκασμό να γίνει ελαφρύ μασάζ για να απλωθεί η λοσιόν παντού στις ρίζες των μαλλιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter

 Για να ενημερώνεστε πρώτος/η για προσφορές και νέα προϊόντα!

τηλεφωνο

23820 52210
6974089721 (What's up)

Ωράριο Φαρμακείου

Δευτέρα - Παρασκευή
08.30 - 14.00 & 17.00 - 21.00
Σάββατο:
08.30 - 14.00

EMAIL

pellapharmacy@gmail.com

Διεύθυνση

Nέος Μυλότοπος Γιαννιτσών
T.K.: 58100

Mε μεράκι και αγάπη να προσφέρουμε στον καθένα ξεχωριστά ό,τι ακριβώς χρειάζεται για την υγεία και την ομορφιά του σώματος και την πνευματική ευεξία.

κοινωνικα δικτυα

© Copyright 2022. Φαρμακείο Pella Pharmacy

Κατασκευή ιστοσελίδας: JustWeb.gr

X
Στο καλάθι