Ο όρος ανοσία προέρχεται από το στερητικό «α» και τη λέξη «νόσος» και σημαίνει την απουσία νόσου. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει στόχο να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μη νοσήσει ο οργανισμός, αλλά και να αντιμετωπίσει ένα πιθανό νόσημα. Δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με κάποιο όργανο του σώματος, αλλά αποτελείται από ένα ένα τεράστιο αριθμό διαφόρων κυττάρων , τα οποία φροντίζουν να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξουδετέρωση των επικίνδυνων εισβολέων του οργανισμού μας, όπως οι ελεύθερες ρίζες, τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες, υπεύθυνοι για πολλές παθογενείς καταστάσεις.
Για την υποστήριξη του συστήματος αυτού υπάρχουν δραστικές διατροφικές ουσίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική προστασία της άμυνάς του.
* ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ*
Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών με μόνο σκοπό τη θρέψη και ανάπτυξη της βασίλισσας μέλισσας. Ο βασιλικός πολτός αποτελείται κυρίως από νερό (περίπου 70%) , και ένα μίγμα πρωτεϊνών (13%), σακχάρων (11%) και λιπιδίων (5%). Περιέχει επίσης βιταμίνες, μέταλλα και φυτοστερόλες.
Ο βασιλικός πολτός είναι εξαιρετικά θρεπτικός και έχει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι, μπορεί να ενισχύσει τη φυσική άμυνα και να μειώσει την εμφάνιση λοιμώξεων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Η συνήθης δοσολογία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι 50-100mg ημερησίως. Με προσοχή να λαμβάνεται από άτομα που έχουν αλλεργίες και να αποφεύγεται η λήψη βασιλικού πολτού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.
*ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ*
Ο όρος σπιρουλίνα αναφέρεται κυρίως στην αποξηραμένη βιομάζα κυανοβακτηρίων του γένους Αρθρόσπειρα. Πρόκειται για μια πηγή πλούσια σε πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης χλωροφύλλη, καροτενοειδή, μέταλλα και κάποιες χρωστικές, στις οποίες οφείλει και το χαρακτηριστικό της χρώμα.
Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να διεγείρει διάφορες λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ παράλληλα φαίνεται να αναστέλλει φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αυτό δείχνει ότι παίζει ρυθμιστικό ρόλο, ενισχύοντας την ανοσοαπόκριση.
Η συνήθης δοσολογία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι 250mg-5g ημερησίως. Στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές της περιλαμβάνονται γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία. Να αποφεύγεται η λήψη της από άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρίας, καθώς και σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού.
*ΒΙΤΑΜΙΝΗ C*
Η βιταμίνη C, γνωστή με την ονομασία ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τους ανθρώπους και συμμετέχει σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες όπως η σύνθεση του κολλαγόνου, ο μεταβολισμός των αμινοξέων.
Η βιταμίνη C βρίσκεται στα λευκά αιμοσφαίρια κυρίως. Ορισμένα από τα κύτταρα αυτά που αποτελούν κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος περιέχουν επίπεδα βιταμίνης C μέχρι και 80 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονται στο πλάσμα.
Κύριες διατροφικές πηγές της βιταμίνης C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως η γλυκιά πράσινη και κόκκινη πιπεριά, η καυτερή πιπεριά, τα εσπεριδοειδή, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, η φράουλα. Το μαγείρεμα των τροφών καταστρέφει τη δράση της Βιταμίνης C.
Η συνήθης δοσολογία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ανά ηλικία:
- 4-8 ετών: 650mg ημερησίως
- 9-13 ετών: 1200mg ημερησίως
- >14 ετών και ενήλικες: 2000mg ημερησίως
Η απορρόφηση μεγιστοποιείται όταν οι δόσεις διαμοιράζονται στη διάρκεια της ημέρας. Σε δόση άνω των 3000mg ημερησίως μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροιες, ναυτίες, διάταση κοιλίας. Δόσεις άνω της συνιστώμενης να αποφεύγονται σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, με ανεπάρκεια ενζύμου G6PD και σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού.
*ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3*
Η βιταμίνη D3 συντίθεται στο δέρμα χρησιμοποιώντας την υπεριώδη ακτινοβολία UVB του ήλιου. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την σκελετική ανάπτυξη, καθώς ελέγχει την απορρόφηση του Ασβεστίου και του Φωσφόρου από τα οστά.
Υπό ορισμένες συνθήκες η σύνθεση της Βιταμίνης D3 δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού, όπως σε άτομα που δεν εκτίθενται σε επαρκή ηλιακή ακτινοβολία. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η πρόσληψη βιταμίνης D. Οι κύριες διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια.
Η βιταμίνη D ενεργοποιεί πάνω από 3000 διαφορετικά γονίδια και συμβάλει με τον τρόπο αυτόν στην παραγωγή 200 ενδογενών αντιβιοτικών ουσιών στον οργανισμό μας. Είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος και συμβάλει μεταξύ των άλλων και στην προστασία αλλά και έγκαιρη αντιμετώπιση λοιμώξεων και του κοινού κρυολογήματος.
Η συνήθης δοσολογία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ανά ηλικία :
- 1-8 ετών: 2500IU ημερησίως
- 9-70 ετών: 4000ΙU ημερησίως
- >70 ετών: 2000IU ημερησίως
Να μην λαμβάνεται από άτομα που έχουν υπερασβιστιαιμία, αλλά να προτιμάται κάποιο άλλο σκεύασμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού να μη λαμβάνεται βιταμίνη D άνω των 4000IU ημερησίως.
*ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ*
Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα μέταλλα. Βρίσκεται σε όλα τα όργανα, τους ιστούς, τα υγρά και τις εκκρίσεις του οργανισμού. Πρόκειται για ένα απαραίτητο στοιχείο στην ανθρώπινη διατροφή, καθώς παίζει καταλυτικό, δομικό και ρυθμιστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, την όραση στο σκοτάδι, στην ανοσοαπόκριση του φάρυγγα και την οσφρητική και γευστική ικανότητα.
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι σπάνια στις αναπτυγμένες χώρες. Οδηγεί σε καθυστέρηση στην ανάπτυξη, διαταραχές του ανοσοποιητικού, λοιμώξεις , υπογονιμότητα, απώλεια βάρους, αλωπεκία, δερματικές αλλοιώσεις.
Κύριες διατροφικές πηγές του ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή και το κόκκινο κρέας.
Η συνήθης δοσολογία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας είναι ανά ηλικία:
- 0-3 ετών: 3mg ημερησίως
- 4-8 ετών: 5mg ημερησίως
- 8-12 ετών: 8mg ημερησίως
- 12 ετών και άνω: 10mg ημερησίως
Ταυτόχρονη λήψη με σίδηρο, καφεΐνη, τσάι μειώνει την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Επομένως πρέπει να λαμβάνονται με 2 ώρες διαφορά. Σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού να αποφεύγεται η λήψη δόσης μεγαλύτερης της συνιστώμενης.
*ΠΡΟΠΟΛΗ*
Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, ιδίως από τις λεύκες και τα κωνοφόρα δέντρα και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν το εσωτερικό της κυψέλης τους. Χρησιμεύει επίσης στην απολύμανση της κυψέλης. Η σύσταση της πρόπολης διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία των δέντρων από τα οποία συλλέγεται.
Η πρόπολη είναι γνωστή για τις αντισηπτικές και αντιμικροβιακές της ιδιότητες, ιδιαίτερα για την υγεία του ρινοφάρυγγα, σε λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας αλλά και κατά των ιών, καθώς δρα στο βλεννογονο της αναπνευστικής οδού, μπλοκάροντας την είσοδο των μικροοργανισμών.
Να αποφεύγεται η λήψη της από άτομα που έχουν αλλεργία σε προϊόντα της μέλισσας καθώς και στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Υποδεχόμενοι το Φθινόπωρο με όλα όσα αυτό θα φέρει, φροντίζουμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας , ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της κάθε μέρας. Στο σπίτι μας δεν ξεχνάμε να έχουμε:
- Μια βιταμίνη, κατάλληλη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού μας για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
- Χαρτομάντηλα, παυσίπονα και θερμόμετρο
- Ένα καινούργιο ημερολόγιο για να μπορούμε να προγραμματίζουμε τις υποχρεώσεις μας και να είμαστε συνεπείς με αυτές.
- Ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά παπούτσια
- Και την υπενθύμιση:
«Άριστον υγιαίνειν, δεύτερον δε κάλλος»
Πλάτων